Sluiten

Nieuw: de LICG Rashondengids

01-10-2015

Het LICG lanceert vandaag de informatieve nieuwe website rashondengids.nl voor iedereen die wil weten hoe gezond de Nederlandse rashond echt is. De site geeft van de populairste hondenrassen duidelijk aan welke erfelijke aandoeningen voorkomen in Nederland. De gegevens zijn afkomstig van recent, kwalitatief onderzoek door de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht.

Wij vinden dat zo’n overzicht hard nodig is en hopen met de rashondengids te bereiken dat iedereen die kiest voor een rashond zich bewust is van de risico’s en naar een hondenfokker gaat die er alles aan doet om gezonde dieren op de wereld te zetten.

De rashondengids maakt het eenvoudiger om van een geliefd ras in te schatten wat de risico’s zijn en vertelt waar u op kunt letten. Bijvoorbeeld of er tests gedaan zijn bij de ouderdieren. Op de site kunt u ook lezen waar u verder aan moet denken bij de aanschaf van een hond. Dit is belangrijk, want kritische kopers hebben invloed op de wijze waarop honden gefokt worden.

Zo zouden kopers van een pup langer moeten stilstaan bij de gevolgen van bepaalde extreme uiterlijke kenmerken, zoals een heel korte neus, veel rimpels of een te kleine kop. Dit soort kenmerken kunnen het welzijn van een dier flink aantasten.

Als u kiest voor gezondere dieren dan zal een fokker daarop moeten inspelen. Goede fokkers kunnen zich op deze wijze onderscheiden van de fokkers die het niet zo nauw nemen met de gezondheid. Maar als pup kopers blijven vragen om dit soort extreme uiterlijkheden dan blijft er een afzetmarkt voor fokkers om dit soort dieren te fokken.

Niet alle erfelijke aandoeningen komen echter door een extreem uiterlijk. Soms zijn aandoeningen er per ongeluk in gefokt, vaak doordat bepaalde ouderdieren teveel gebruikt zijn. Aanvankelijk lijkt een ouderdier gezond, maar na een aantal jaren blijkt er toch een aandoening te zijn. Die is dan al aan vele nakomelingen doorgegeven.

Het is daarom bij het kopen van een pup belangrijk te weten wie de ouderdieren zijn en welke tests ze hebben ondergaan. Men zou niet in zee moeten gaan met fokkers die hierover geen informatie kunnen of willen verstrekken.