Sluiten

Kattenkruid

Wild kattenkruid (Nepeta cataria) is een vaste plant, familie van de munt. De plant komt van oorsprong uit Europa maar is met succes uitgezet in vele andere landen van de wereld, waar het vaak als een onkruid wordt beschouwd! Kattenkruid kan tot een meter hoog worden met veel vertakkingen en is herkenbaar aan de kransen kleine wit met paars gevlekte bloemen aan het einde van de takken.

Wat doet kattenkruid met uw kat?

Kattenkruid (catnip) bevat verschillende etherische oliën. Eén daarvan is nepetalacton, een stof met een mild hallucinerende werking en de belangrijkste veroorzaker van de typische ‘kattenkruid’-symptomen. Nepetalacton prikkelt de receptoren in het vomeronasaal orgaan (orgaan van Jacobson) achterin de neus van uw kat. Kattenkruid moet daarom worden ingeademd om effect te hebben: grote kans dat u uw kat ziet ‘flemen’, zoals dit wordt genoemd; de lippen worden opgetrokken en het lijkt wel of uw kat lacht (zie afbeelding). Uw kat drukt daarbij zijn tong tegen zijn gehemelte en perst zo lucht door het vomeronasaal orgaan. De reukzin van de kat wordt op deze manier verscherpt en de geur in geconcentreerde vorm waargenomen: een soort ruiken-proeven in plaats van ruiken alleen.

Sommige katten strijken graag met kin en wangen langs het kattenkruid, snuffelen, eten en likken aan de plant en gaan er soms in liggen rollen. Kattenkruid veroorzaakt typische gedragsveranderingen. Veelvoorkomende signalen van ‘kattenkruid-intoxicatie’ zijn een wilde of dronken aanblik, gemiauw, geestdriftig omrollen en gedrag dat men bij seksuele opwinding ook ziet. Een kat ‘onder invloed’ lijkt het uitstekend naar zijn zin te hebben! Na enkele minuten verdwijnen de effecten weer. Een kat is in het daaropvolgende uur immuun voor het drogerende effect van kattenkruid. Sommige katten worden echter agressief van kattenkruid: die katten kan men beter geen snacks of speeltjes gevuld met kattenkruid geven.

Veel katteneigenaren genieten ervan te zien hoe hun kat op kattenkruid reageert. U kunt kattenkruid in uw tuin planten of het gedroogde kruid kopen om over de voeding te strooien, in speeltjes te stoppen of op een krabpaal te leggen.

Kruidenthee

Als u uw kat wilt verwennen kunt u zelfs kattenkruid-kruidenthee voor hem maken volgens onderstaand recept:

Een volle eetlepel kattenkruid
125 ml kokend water
125 ml kattenmelk (lactosevrij)

Laat het kattenkruid gedurende 10 minuten trekken in kokendheet water, roer regelmatig om. Zeef de thee vervolgens, voeg kattenmelk toe en serveer.

Werkt kattenkruid bij alle katten?

Nee, niet alle katten reageren op kattenkruid. De gevoeligheid voor het drogerende effect van kattenkruid blijkt dominant erfelijk: de gedragsveranderingen zullen alleen optreden bij een kat die de betreffende dominante erfelijke informatie van één of twee ouders overerft. Bij kittens zien we het typische effect van kattenkruid overigens nog niet en ze lijken kattenkruid liever te mijden. De gevoeligheid voor de etherische oliën in kattenkruid begint zich te ontwikkelen op een leeftijd van zes tot acht weken en is volledig ontwikkeld rond de twaalfde week.