Sluiten

Een pil toedienen aan uw kat

Medicijnen geven aan een kat kan erg lastig zijn. Veel katten accepteren het medicijn niet, protesteren enorm, of slikken het pilletje niet door maar werken het weer naar buiten, waarna u het terugvindt in de vacht of op de grond. Het is bovendien vaak moeilijk om een kat goed in bedwang te houden. Hier leest u hoe u uw kat een pil kunt geven op een manier die veilig is voor zowel u als de kat: een stap-voor-stap handleiding.

Een pil toedienen aan uw kat

  1. Begin met een rustige en ontspannen kat
  2. Zet uw kat op een grote handdoek
  3. Vouw de handdoek om de kat, zodat uw kat ingepakt is en klaar voor de medicijnen…
  4. Pak zijn kaken stevig beet; volg hierna punt 5 (zie hieronder)

Of:

  1. Begin met een rustige en ontspannen kat
  2. Houd de kat met zachte hand, goed vast
  3. Houd de voorpoten voorzichtig maar stevig vast
  4. Pak met de andere hand, over de kop van uw kat, zijn kaken stevig beet

 

Vervolgens:

  1. Breng de kop van de kat voorzichtig naar achteren
  2. Pak de pil vast en open de bek van de kat door met uw vinger zijn onderkaak naar beneden te duwen
  3. Plaats de pil zover mogelijk achterin de mond
  4. Laat de kop los en wacht tot de kat slikt, houdt hierbij eventueel zijn bek dicht en wrijf zachtjes over zijn keel om het slikken te stimuleren.
  5. Spuit na afloop een beetje water in de mond zodat de tablet goed doorglijdt naar de maag.

Uw kat helpen om medicijnen veilig door te slikken

Het via de mond toedienen van medicijnen, orale toediening genaamd, maakt vaak deel uit van een door uw dierenarts voorgeschreven behandeling. Meestal gaat het om tabletten, maar het kunnen ook capsules, een vloeistof of pasta zijn.

Enkele onderzoeken hebben aangetoond dat tabletten of capsules die 'droog' aan een kat worden gegeven, vaak langere tijd in de slokdarm blijven steken. Volgens één van deze onderzoeken bevond bijna tweederde van de toegediende pillen zich vijf minuten na toediening nog in de slokdarm. Dit is verontrustend omdat ook is aangetoond dat sommige medicijnen het slijmvlies van de slokdarm kunnen beschadigen. Er zijn meerdere gevallen bekend waarbij dit heeft geleid tot een ernstige slokdarmontsteking (oesofagitis) en een blijvende vernauwing (strictuur) van de slokdarm.

Deze ernstige complicatie is eenvoudig te voorkomen: geef uw kat na toediening van een tablet of capsule een kleine hoeveelheid water. Eén van bovengenoemde wetenschappelijke onderzoeken heeft aangetoond dat het toedienen van 6 ml water (een ruime theelepel) via een spuit (zonder naald) direct na toediening van een pil in alle onderzochte gevallen de pil binnen enkele minuten in de maag deed belanden.

Als alternatief kunt u een likje boter op de neus van uw kat smeren. Uw kat zal dit willen oplikken en doorslikken en zo wordt de pil meegevoerd naar de maag. U kunt uw kat ook wat voer geven.

Hulpmiddelen

Er bestaan handige hulpmiddelen om een kat een pil toe te dienen. Het ingeven met een vinger is niet altijd even makkelijk en bovendien kan de kat bijten. Een pillenschieter kan uitkomst bieden.

Vul de pillenschieter met water en klem de pil tussen de uiteinden van de pillenschieter. Houd de kat vast zoals beschreven. In plaats van de pil met een vinger in te brengen, brengt u nu de pillenschieter in de geopende bek. Druk de pillenschieter leeg.

U kunt zo niet gebeten kunt worden, en bovendien dient u nu tegelijk met de pil water toe, waardoor u de kat ook niet hoeft te stimuleren om te slikken. Pillenschieters zijn onder andere verkrijgbaar bij uw dierenarts.

Ook zijn er andere hulpmiddelen zoals een smakelijke, kneedbare substantie die u om de pil heen kunt kneden zodat de kat de pil zelf opeet. Let met dergelijke technieken wel heel goed op dat de kat de echte pil niet alsnog naar buiten werkt!